Český trh řešení pro informační bezpečnost roste především díky stoupající poptávce po bezpečnostních službách | O IDC | IDC Czech

Praha, 6 září, 2017 – Český trh bezpečnostních řešení včetně softwaru, hardwarových zařízení a služeb loni meziročně vzrostl o téměř 14 %, jak vyplývá z nové analytické studie, Czech Republic Security Solutions 2017–2021 Forecast and 2016 Market Analysis, kterou vydala mezinárodní výzkumná společnost IDC. Výdaje ve zkoumaném pětiletém období do roku 2021 porostou především kvůli stoupajícím obavám o bezpečnost a dosáhnou 400 milionů dolarů.

Ačkoli v loňském roce došlo k poklesu výdajů na hardwarová bezpečnostní zařízení, který byl způsobený především jejich běžnou cykličností, trh jako celek rostl díky silné poptávce po bezpečnostních službách a modernizaci stávajícího bezpečnostního softwaru.

Vývoj IT a datových architektur – charakterizovaný zaváděním technologií tzv. třetí platformy a stimulovaný strategickými plány digitální transformace – nutí podniky a organizace přehodnotit přístup k informační bezpečnosti,” říká Mark Child, který ve společnosti IDC vede výzkum trhů IT bezpečnosti ve střední a východní Evropě. „Dochází k modernizaci a rozšiřování řešení a procesů tak, aby pokrývaly i cloudová a hybridní prostředí. Vzrůstá také poptávka po odborné asistenci v podobě bezpečnostního poradenství a integračních služeb, což je vyvoláno stoupající složitostí výpočetních prostředí, a tedy i bezpečnostních řešení.

Reálné bezpečnostní hrozby a mediální zpravodajství o závažných útocích a krádežích dat upoutávají pozornost nejvyššího vedení podniků a ulehčují správcům IT bezpečnosti odůvodňování investic. Dalším důležitým faktorem je legislativa. V květnu příštího roku nabývá účinnosti evropské Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), český zákon o kybernetické bezpečnosti je opakovaně novelizován a podniky a organizace se musí řídit i řadou dalších předpisů na regionální, národní a oborové úrovni. Pro některé subjekty představuje naplňování požadavků na takřka nepřetržité audity značnou zátěž. IDC proto očekává růst zájmu o řešení pro kontrolu dodržování pravidel, prevenci ztráty dat (DLP) a forenzní analýzu a vyšetřování bezpečnostních událostí, která zautomatizují a zrychlí některé procesy a uleví přetíženým bezpečnostním týmům.

Z hlediska skladby dodavatelů na českém trhu dominují dvě skupiny: jednak dodavatelé softwaru pro zabezpečení koncových bodů ESET, Symantec a Avast Software, jednak významní poskytovatelé bezpečnostních služeb, včetně IBM, HPE, AutoCont nebo ICZ. Společnosti jako Cisco a Check Point s rozsáhlými multiplatformními řešeními zaujímají na trhu rovněž významný podíl a umístili se v první desítce největších dodavatelů.

Růst trhu si zachová loňskou dynamiku i letos a v příštím roce, kdy očekáváme pokračující dvouciferný růst vlivem opětovného zvyšování výdajů na hardwarová bezpečnostní zařízení a stoupající poptávky po bezpečnostních službách,“ říká Mark Child. „Naopak trh bezpečnostního softwaru letos zpomalí poté, co loni proběhla vlna aktualizací a modernizací. Podniky a organizace by však měly bedlivě sledovat vývoj na trhu, který prochází obdobím intenzivních inovací, a být připravené využít nové přístupy k ochraně svých koncových bodů a sítí proti stále propracovanějším hrozbám.

Analytická studie společnosti IDC zaměřená na trh bezpečnostních řešení v ČR kvantifikuje a hodnotí vývoj a očekávaný růst investic do bezpečnosti IT. Studie nabízí podrobné předpovědi vývoje výdajů na bezpečnostní zařízení, software a služby podle jednotlivých podkategorií. Smyslem této komplexní studie je pomoci výrobcům i zákazníkům se lépe zorientovat v trendech výdajů na bezpečnost IT na českém trhu dnes a v průběhu příštích pěti let.

O společnosti IDC  - IDC je jedna z nejvýznamnějších světových analytických a poradenských společností. Poskytuje průzkumy a analýzy trhu, předpovídá vývoj a trendy v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a pořádá odborné konference. Zaměstnává přes 1000 analytiků a pokrývá výzkumem více než 110 zemí světa. Již přes 50 let se spoléhají manažeři úspěšných ICT firem, investoři i organizace veřejného sektoru na informace a doporučení IDC při rozhodování o investicích do IT a tvorbě úspěšných obchodních strategií. Společnost IDC je součástí mezinárodní skupiny IDG, která se zabývá publikační činností, výzkumem trhu a organizováním odborných konferencí v oblasti informačních technologií. Další informace naleznete na idc-czech.cz, idc-cema.com, idc.com.

Kontakt:

Eva Drbohlavova